top of page

Hoppa Bacchus? Wat?

Welkom op de website van hobbybrouwerij Hoppa Bacchus.

 

Hoppa Bacchus is het project van 1 man dat gegroeid is uit een hobby van drie vrienden met een gezamenlijke liefde: BIER!

 

De liefde voor het bier begon al tijdens onze tienerjaren, werd doorheen onze studentenjaren alleen maar aangewakkerd, maar pas op latere leeftijd zijn we er ons ook in gaan specialiseren. Dat wil zeggen dat we meer wilden dan het drinken.

 

We hadden zin om het ook zelf eens te proberen en dus besloten we om samen thuis een bier te brouwen. De goesting die we hadden, sloeg al snel om in pure passie. En net die passie voor het bier en het bier brouwen en proeven, wil ik met jullie delen.

 

En zo ontstond Hoppa Bacchus!

Met Hoppa Bacchus wil ik iedereen de kans geven om zelf zijn of haar bier te brouwen. Je kan dit samen met vrienden doen of met je vereniging of als een activiteit voor een vrijgezellenavond, …

 

Ben je niet geïnteresseerd om zelf een volledige dag te brouwen, maar wil je toch graag kennismaken met het brouwproces, dan organiseert Hoppa Bacchus voor jullie met plezier een brouwdemo.

 

Kortom: Met Hoppa Bacchus laat ik jullie brouwen volgens jullie eigen wensen op jullie eigen locatie.

Joris Mentens

Hoppa Bacchus?? Wie?

Mijn naam is Joris Mentens.

Van opleiding ben ik Bio-Ingenieur en beroepshalve ben ik Brouwmeester bij brouwerij en stokerij Wilderen in Sint-Truiden.

 

De liefde voor het bier begon al op jonge leeftijd, maar had nog niets met bierbrouwen te maken. Net zoals vele jongetjes ben ik op 12-jarige leeftijd begonnen met het verzamelen en ruilen van bierkaartjes.

 

Niet veel later wilde ik ook graag proeven wat er op die bierkaartjes stond.

 

Na de eerste biertjes geproefd te hebben, werd de liefde voor het gerstenat alleen maar aangewakkerd. Toen ik op 18-jarige leeftijd een studiekeuze moest maken, was het niet moeilijk. Veel richtingen waar bier of bierbrouwen in het lessenpakket zat, waren er niet en dus viel de keuze op Bio-Ingenieur aan de K.U. Leuven. Om later in het labo van ‘Brouwerij en Mouterij’ mijn thesis te kunnen maken, moest ik de richting ‘Levensmiddelenchemie’ volgen. Opnieuw geen moeilijke keuze.

In het laatste academiejaar was het eindelijk zover! Ik mocht de cursus ‘Bierbrouwen’ van Prof. Dr. Delvaux volgen en had bovendien het privilege om mijn eindwerk in het labo ‘Brouwerij en Mouterij’ te voltooien.

 

Met mijn diploma op zak trok ik de wijde wereld in, maar een job in de biersector zat er niet meteen in. Ik kwam in de fruitsector terecht, onder meer op de fruitveiling, waar ik zowel professioneel als in mijn vrije tijd een uitgebreid gamma aan fruitsmaken leerde kennen, die later van pas zouden komen bij het brouwen en proeven van bier. Een achttal jaar heb ik deze bloeiende sector verkend.

 

Tot eindelijk de dag aanbrak waarop een jongensdroom in vervulling ging: 8 april 2013!

 

Ik ging als brouwmeester aan de slag bij brouwerij en stokerij Wilderen in Sint-Truiden. En sindsdien sta ik samen met mijn collega in voor het hele brouwproces en de kwaliteit van bieren en sterke dranken zoals onder meer Triple Kanunnik, Wilderen Goud, Double You Gin, Omerta Rum en Wild Weasel Whisky. Misschien wel bij bekend bij jullie.

 

Ik moet er niet bij vertellen dat ik deze job uitermate graag doe en dat ik mij net voel zoals een kind in een snoepwinkel, dat alles mag proeven.

 

Mijn expertise en passie, die ik de voorbije jaren heb opgedaan, wil ik via Hoppa Bacchus met jullie delen.

 

En wie weet kunnen we er nog een heerlijk biertje van brouwen ook!

 

 

Met aromatische biergroeten,

 

Joris Mentens,

Gepassioneerd bierbrouwer en levensgenieter.

bottom of page